Innovatie bij Oxyma is meer dan een speeltuin

Door Wouter Hosman -

Hoe blijf je relevant, sterk en vernieuwend? In principe is dit een vraag die vrijwel elk bedrijf in ons vakgebied bezighoudt. Verbeteren en vernieuwen zit bij Oxyma al sinds de start sterk in het DNA versleuteld. Toch proberen we het innovatievraagstuk sinds januari dit jaar (2018) veel concreter te beantwoorden met de komst van onze innovatie afdeling met de codenaam Stitch. Met de benoeming van Wouter Hosman als Head of Innovation heeft innovatie de focus gekregen die het naar onze mening verdiende. 

Waarom?

“Vroeger” innoveerden wij mee in het ritme van onze klanten. Een stapje voor zijn was exact wat wij moesten bieden om zowel relevant als praktisch genoeg te zijn als businesspartner. 
In de nieuwe wereld van people-based marketing is dit niet meer voldoende. Kleine stapjes vooruit bieden niet meer de resultaten die benodigd zijn. De consument neemt namelijk, zo af en toe, reuzesprongen die moeilijk bij te benen zijn voor de grotere organisaties. Wij vinden het onze verantwoordelijkheid om voorop te lopen en onze klanten te bieden waar de consument om vraagt. Een focuspunt op innovatie gaat ons helpen nieuwe werelden te vinden, onderzoeken en verbinden. Daarom dus!

Uitdagende speeltuin

Echter ontstaat er bij het opzetten van een innovatieafdeling direct een grote uitdaging. Hoe zorg je er namelijk voor dat het niet het zoveelste ‘’lab’’ wordt dat in het bezit is van gaaf speelgoed en generieke ideeën, maar voor het bedrijf en de uiteindelijke klant niet heel veel oplevert? 

Innovatieblog.png

Een moeilijk vraagstuk, zeker wanneer we cijfers bekijken vanuit de markt. Uit onderzoeken van o.a. PwC en McKinsey blijkt namelijk dat innoveren voor veel bedrijven een lastige aangelegenheid is. Zo zegt 94% van de C-level executives dat zij ontevreden zijn met de innovatieactiviteiten binnen het bedrijf. Erg interessant is dan ook dat 93% aangeeft innovatie wel te zien als een key-succesfactor voor het voortbestaan van de business. Een flinke paradox dus waar naar onze mening meer uitgehaald kan worden. Zeker wanneer we kijken naar de moeilijkheden die bedrijven ervaren. Denk hierbij aan het genereren van snelheid bij het naar de markt brengen van ideeën, het in lijn brengen van innovatie en de bestaande business, maar ook simpelweg het organiseren van innovatie. Verschillende onderwerpen waarin wij een steentje bij kunnen dragen en dit dus ook gaan doen!

Focus op innovatie

We gaan vanuit Oxyma dus veel meer focus leggen op innovatie. Sterker nog, dit doen we al sinds januari 2018 en hebben al heel veel geleerd in de afgelopen maanden.

Maar wat hebben we dan geleerd en hoe pakken we het aan? Nou dat gaan we de komende tijd uitleggen in een blogserie genaamd “The Innovation Series” waarvan de eerste variant al direct te lezen is

Stap voor stap nemen wij je mee in de manier waarop wij innovatie binnen en buiten ons bureau integreren. We verkondigen zeker niet dat dit de enige manier is om innovatie aan te pakken, maar het is wel onze manier. De volgende onderwerpen komen aan bod met stuk voor stuk een eigen verdiepende blogpost die verdieping geeft.

Innovatie organiseren
Hoe organiseren we innovatie binnen en buiten onze organisatie. Wat zijn de dingen die we de afgelopen maanden hebben geleerd en welke methoden gebruiken we om snel tot mooie resultaten te komen? Je leest het hier.

Innovatie ideeën creëren en selecteren
Het is natuurlijk mooi om innovatie binnen de organisatie goed neer te zetten maar hoe creëren en selecteren we de ideeën waarin we tijd en geld gaan investeren? Lees in deze blogpost meer over ideeën generatie, selectie en hoe we flexibel blijven.

Innovatie faciliteren
We vertellen je over de manier waarop innovatie een plek heeft gekregen op kantoor maar ook binnen ons DNA, maar ook over de ruimte (het lab), de mensen en onze boodschappenlijsten. Zet de big shopper alvast klaar!

Innovatie showcases
Dit is het begin van een reeks aan innovatie blogs waarin wij onze projecten met je zullen delen. Wij hebben geen geheimen en delen exact wat we aan het bekokstoven zijn!

Enjoy.
 

Ja! Ik wil graag de laatste updates ontvangen.

Ik ben:

 

Ik werk bij:

Branche:

Ik ben geïnteresseerd in:

  • Max. 2 e-mails per maand
  • Wijzig je gegevens later via de e-mails